Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Γυμναστική για Όλους

Με τον όρο Γυμναστική για Όλους, αναφερόμαστε σε ένα σύνολο γυμναστικών δραστηριοτήτων που δεν περιλαμβάνονται στη Γυμναστική της μεγάλης επίδοσης και έχει τους εξής στόχους :

  • Να διεγείρει τη χαρά στην κίνηση και να παρακινήσει την προσωπική δραστηριότητα
  • Να παρουσιάσει τους τελευταίους νεωτερισμούς και την εξέλιξη κάθε κινητικής δραστηριότητας
  • Να προάγει την καλή φυσική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση όλων των συμμετεχόντων
Η ηλικία των αθλητών κυμαίνεται από 4 - 80 ετών και στην καθημερινή γύμναση περιλαμβάνεται ενόργανη γυμναστική, ρυθμική γυμναστική, χορός, ακροβατική γυμναστική, εθνικοί χοροί κλπ.

Η Γενική Γυμναστική είναι μία δραστηριότητα που ξεκινά από την αρχαιότητα. Αποτελείται από στοιχεία Ενόργανης, Ρυθμικής και Ακροβατικής Γυμναστικής σε συνδυασμό με χορό ή ελεύθερη χορογραφία. Απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω. Επιπλέον, είναι αναγνωρισμένη, καθώς ανήκει στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (Ε.Γ.Ο.).

Η Γενική Γυμναστική είναι ομαδικό άθλημα και όχι ατομικό όπως μπορεί να θεωρείται. Απαιτεί μυϊκή δύναμη και τεχνική για την επίτευξη των ακροβατικών ασκήσεων, ευκαμψία-ευλυγισία για τις γυμναστικές ασκήσεις, καλλιτεχνία, ρυθμό και συγχρονισμό για τη χορογραφία, όπως και ισορροπία στατική και δυναμική. Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι αυτού του τύπου η άσκηση, όχι μόνο υποβάλει το σώμα του αθλητή σε μια ευρεία ποικιλία ερεθισμάτων αλλά παράλληλα ενισχύει την ορθή στάση και κίνηση του σώματος, ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές και δυνατό σώμα.

Η συστηματική προπόνηση των παιδιών, βελτιώνει την πειθαρχία, τον αυτοσεβασμό αλλά και τον σεβασμό προς τρίτους, λόγω της απαραίτητης λειτουργίας μέσα σε ομάδα. Επίσης βελτιώνει την αρμονική ανάπτυξη μυών και οστών (νευρομυϊκή συνεργεία), την έκρηξη και την αντοχή, αναπτύσσει την ταχύτητα και βοηθά στη βελτίωση του προσανατολισμού στο χώρο.

Στόχος του αθλήματος είναι η προάσπιση της υγείας μέσω της δια βίου άσκησης ως τρόπου ζωής και έκφρασης. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται μέσω της ομαδικότητας καθώς συνεργάζονται για να επιτύχουν τους σκοπούς του αθλήματος, διασκεδάζουν, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, εξελίσσουν τη δημιουργικότητα τους και νιώθουν ευεξία μέσα από τα οφέλη που αποκτούν από την άσκηση. Οι παραπάνω διαδικασίες μυούν τα παιδιά στη νοοτροπία του υγιούς αθλητισμού.

Τέλος, η Γυμναστική για Όλους δίνει κίνητρο στα παιδιά να βελτιώνονται και να εξελίσσονται μέσω του υγιούς ανταγωνισμού, θέτοντας στόχους καθώς κάθε χρόνο διοργανώνονται φεστιβάλ τοπικού και πανελλήνιου χαρακτήρα όπως και διεθνής Γυμναστράδες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες. Η συχνότητα των προπονήσεων είναι συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα από μια ή μιάμιση ώρα.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους ν' ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που εκτός από ένα υγιές καλλίγραμμο σώμα και καθαρό πνεύμα, μαθαίνουν να θέτουν στόχους, διαμορφώνουν αγωνιστικό χαρακτήρα που τα βοηθά ν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής, να μάχονται στην ήττα διεκδικώντας τη νίκη.